Koetko sinäkin kesäkapselin kokoamisen haastavaksi?

Tässä postauksessa voit lukea Vivienne Filesin 4×4 -kapselimetodista. Esittelen oman kesäkapselini, jonka kokosin menetelmää soveltaen. Lisäksi mukana on ideoita kesäkapselin kokoamisen haasteisiin.

JOHDANTO

Olen aina kokenut kesäkapselin kokoamisen todella haastavaksi tehtäväksi. Mulla syinä se, että kesällä on monenlaista aktiviteettia, jotka vaativat erilaista pukeutumista. Toisena syynä Suomen vaihtelevat kesäolosuhteet – jonain vuonna on todella kylmä ja joskus saamme nauttia pitkistä hellejaksoista.

Viime vuonna pohdin perusteellisesti kuinka voisin tarttua tuohon monen aktiviteetin aiheuttamaan haasteeseen. Ainakin viime kesän kapselin koin todella onnistuneeksi, niinpä tänä vuonna otin vaan viime vuoden pohjan ja tein sillä perusteella kapselin. Helppoa 😊 Jonkun verran jouduin tekemään muutoksia, koska kulutin vaatteita loppuun.

Minä tarvitsen kesäisin vaatteita kolmenlaiseen pääaktiviteettiin: töihin, siistiin kaupunkipukeutumiseen ja rennompaan vapaa-aikaan. Näiden lisäksi tarvitsen vaatteita urheiluun, mahdollisesti retkeilyyn ja satunnaisiin rantareissuihin, juhliakin saattaa olla.

4×4 -METODI

4×4-metodi on amerikkalaisen bloggaajan Vivienne Filesin metodi koostaa kapseli. Aikaisemmin olen valtaosan kapseleistani tehnyt tällä menetelmällä, ennen kuin vuosi sitten löysin tenitemwardrobe-ideologian (josta kerron tarkemmin esimerkiksi talvikapselipostauksessani).

Mun mielestä tässä on hyvää se, että se antaa raamit sille, mitä vaatekappaleita on hyvä olla kapselissa. Antaa ohjenuoran myös värien suhteen. Ja ainakin itse olen kokenut, että 16 vaatekappaleella tulee loistavasti toimeen, vaikka sen koko kolme kuukautta (juhlia ja erityisaktiviteetteja lukuunottamatta).

Seuraavassa menetelmä kaaviokuvana, ja selitykset seuraa perässä.

Perusväri 1 alaosaPerusväri 1 alaosaPerusväri 1 yläosaPerusväri 1 päällysvaate
Perusväri 2 alaosaPerusväri 2 alaosaPerusväri 2 yläosaPerusväri 2 päällysvaate
yläosayläosayläosayläosa
yläosayläosaalaosa/yläosavalinnainen
Taulukko 1. 4×4-kapselimetodi kaaviona.

Menetelmässä valitaan kaksi perusväriä, joista molemmista on neljän vaatteen setti – eli pystyt muodostamaan kokonaisen asun. Tähän esitän välihuomautuksen, että itse olen välillä toiminut pelkästään sinisellä perusvärillä, koska vaatekaapissani ei ole ollut tarpeeksi muuta perusväriä muodostaa tuota neljän settiä.

Kolmannella rivillä valitaan perusvärien yhdistelmiä. Ja neljännellä aksenttivärisiä. Omassa vaatekaapissa olen kyllä jättänyt huomiotta nuo kaksi viimeistä ehtoa – olen vaan pitänyt huolen, että sopivat yhteen perusvärien kanssa ja tarvittaessa toisiinsa. Joskus olen ottanut kokoelmaan mukaan aksenttivärisen päällysvaatteen yläosan sijaan.

Menetelmä ei ehkä ole ideaali mekkojen käyttäjälle – tai pitää rankasti soveltaa.

Vivienne Filesin sivuilta löytyy runsaasti inspiraatiota, mikäli vaan osaa englantia lukea. Esimerkit ovat tyyliltään yleensä lähellä business-luokan tyylikästä pukeutumista ja se voi alkuun hämätä, mikäli oma pukeutuminen on rennompaa. Mutta tällä hetkellä esimerkkejä on kyllä jo niin paljon, ja tyyliskaala on selvästi laajentunut ajanmittaan, että jokainen löytää varmaankin jonkun esimerkin johon samaistua.

OMA PROSESSI KESÄKAPSELIN MUODOSTAMISEKSI VIIME VUONNA

Viime vuoden kapselin suunnittelun lähtökohtana oli saada aikaan mahdollisimman pieni kapseli, joka kuitenkin toimii kesän kaikkiin aktiviteetteihin.

Lähdin liikkeelle kaivamalla vaatekaappia ja varastolaatikoita ja sovittamalla vaatteita. Viime vuosien painonvaihtelut ovat tuoneet oman haasteensa tähän tehtävään. Mallailin ensin kuhunkin kolmeen aktiviteettiin (töihin, siistiin kaupunkimenoon ja rentoon vapaa-aikaan) sopivia vaatteita sängylle omiin pinoihinsa, jonka jälkeen kirjasin ne paperille.

Tämän jälkeen arvostelin paperilla kunkin vaatekappaleen kävisikö se kaikkiin aktiviteetteihin vai vain johonkin niistä. Poimin mukaan valtaosan niistä vaatteista, jotka kävivät kaikkiin menoihin. Jouduin kuitenkin täydentämään kapselia vaatteilla, jotka sopivat vain johonkin tiettyyn menoon.

Lopuksi vielä tarkistin Vivienne Filesin 4×4 -metodia pohjana käyttäen, että kapseli on tarpeeksi monipuolinen eikä mitään oleellista puutu. Työkapseli on kaikkein tärkein, joten se on tehty tuota metodia käyttäen ja muut vaatetarpeet on lisätty päälle.

VALMIS KESÄKAPSELI TÄLLE VUODELLE

Viime vuonna tein kapselia pitkään ja hartaasti, ja perusteellisesti miettien, mutta mielestäni lopputulos oli sen arvoinen. Tämänvuotisen kapselin tekeminen oli todella nopeaa, koska otin vaan viime vuoden pohjan ja tein tarvittavat muutokset. Kaivoin tarvittavat vaatteet varastolaatikoista esille – sovitin vielä varmuuden vuoksi vaatteiden istuvuuden – ja olin valmis.

Tällä kertaa valmis kesäkapselini kaaviona. Uudet vaatekappaleet olen merkinnyt. Kolme paitaa piti vaihtaa kun edelliset kuluivat loppuun. Satunnaisia asukuvia voit seurata Instagram-tililtäni.

   
farkutcaprit3/4hiha trikoopaitaneuletakki
ruskeatbeigebeige/valkoraitabeige
    
farkutcapritt-paitaneuletakki
t.sinisetfarkkusininensininen
tiukat  
UUSIUUSI 
t-paita kangast-paitaT-paita kangast-paita
valk/sin/minttukuosibeigevalkoinen printillät.sininen
  
t-paitapuserohamemekko
oranssipitkähihainenfarkkuruskea/mustaviirullinen
 punainen kukkakuosi
   
mekkomekko viskoosi3/4hiha valkoinenjakku
sini/pinkkikuosisininenkauluspaitaruskea
  
UUSI  
t-paita kangaspitsipuserobolero 3/4hihaneuletakki pitkä
valkoinenvalkoinenharm.ruskeaviininpunainen
   
housut sinisetcollegehousutt-paitahuppari
vapaa-aikavaal.harmaaharmaavalkoinen printillä
  perhosprintti 
  
capritshortsihamefarkutcollege
v.beigesininenv.sinisetsininen
vapaa-aika   
Taulukko 2. Kesäaktiviteetteihin soveltuva kesäkapselini. Työvaatteet, siistit kaupunkivaatteet ja rento vapaa-aika.

Taulukossa 2. on ensin 4×4-setti työvaatteita, sen jälkeen kahdeksan siistimpää vaatetta ja vielä kahdeksan vapaa-ajan vaatetta. Lisäsin vielä muutaman extran: sini-valkopilkullisen trikoohameen, vaalean beiget kangascaprit ja turkoosit, joustavat caprit (sama malli kuin kapselin beigeissä capreissa).

Näiden lisäksi muutama juhlamenovaihtoehto eli 3 mekkoa; urheiluvaatteet; uimapuku ja retkeilykapseliakin pitäisi ruveta pohtimaan.

Lisäksi olen edelleen Vaatepuun lainaamon kuukausijäsen, joka tarkoittaa, että mulla on käytössä 1-2 lainavaatetta kolmen viikon sykleissä. Monesti lainaan ihan arkeen sopivaa käyttövaatetta. Kesäjuhliin on melkein omasta takaa vaatteet, joten en tarvitse lainaamoa tähän. Ja eipä nyt pandemian aikana kauheasti ole isompia juhlia. Lainaamosta on välillä myös hauska lainata jotain ei niin tyypillistä itselle ja asustaa sitä omaan tyyliin. Tuo mukavaa vaihtelua omaan vaatevalikoimaan.

Näillä vaatteilla kuhunkin kolmeen aktiviteettiin muodostuu 16 vaatteen kapseli, koska työvaatteet jakautuu sopivasti puoliksi siistimpään kapseliin ja rennompaan kapseliin. Tämä tuli vähän sattumalta, en siihen varsinaisesti pyrkinyt, mutta ihan kiva sattuma 😊.

Tämä ehkä juontaa juurensa siitä, että jossain vaiheessa ostin työhön sopivia vaatteita silmälläpitäen juuri sitä, että ne sopisivat siistimpäänkin pukeutumiseen. Yhdessä vaiheessa yritin eliminoida koko työkapseli-ryhmän ja ostin vaan siistimpiä vaatteita, mutta totesin sitten, että osa niistä oli kovin epäkäytännöllisiä jopa epämukavia töissä, ja lopetin tämän. Edelleen pyrin kuitenkin niin sanotusti lähentämään kapseleita toisiinsa – eli mulla olisi vaan yksi ainut kapseli, jolla menen kaikkeen. Tämä ei kuitenkaan nykyisessä elämäntilanteessa toteudu, koska työn ulkopuolella haluan pukeutua enemmän mekkoihin ja muutenkin pyrkiä astetta tyylikkäämpään pukeutumiseen. Olen kuitenkin vielä kaukana esim. business-tyyppisestä pukeutumisesta.

Vapaa-ajan huppari alkaa olla tosi huonossa kunnossa, ja olen etsinyt uutta, mutta sopivaa ei ole vielä tullut vastaan. Kesäkuosisia t-paitoja on myös haussa. Seuraava vaihe on kankaan löytäminen ja ompelu – kaavan nimittäin teetin juuri itselle sopivan. Mielenkiinnolla odotan mitä siitä projektista tulee (ja milloin ehdin).

POHDINTOJA

Työkapselin 16 vaatteen kapseli pitää olla mahdollisimman yhteensopiva. Tämä takaa sen, että voin aamukiireessä napata minkä tahansa alaosan ja sille paidan kaveriksi, ja napata vielä toista kerrosta päälle jos tarvitsee. Olen valmis lähtöön muutamassa minuutissa.

Toinen tärkeä kriteeri mulla on kapselin koolle. Vaatteita pitää riittää kymmeneksi päiväksi, eli voin mennä 2 työviikkoa ilman että pesen koneellistakaan pyykkiä. Tämä helpottaa esimerkiksi viikonloppureissuja, voin huoletta olla koko viikonlopun menossa ilman että tarvitsee tuskailla pyykinpesua. Monesti viikonloppureissussa on työkapseliin kuuluvia vaatteita mukana, mutta juurikin tuo 10 päivän määrä helpottaa asiaa, ettei heti kotiinpalatessa tarvitse laittaa konetta päälle.

Kapselissa pitää myös olla riittävästi kerrospukeutumisen mahdollisuutta. Tällä on merkitystä kylmän kesän sattuessa kohdalle. Inhoan palelemista, joten pukeudun lämpötilan mukaan, enkä kalenterin. Sen takia en aina vaihda kapselia juuri tiettyyn aikaan vuodesta, vaan kun sää sen sanelee.

Tästä kapselista muodostettuja asuja voi seurata Instagram-tililläni. Tervetuloa!

Yksi kommentti artikkeliin ”Koetko sinäkin kesäkapselin kokoamisen haastavaksi?”

Kommentointi on suljettu.

Lisää luettavaa

Blogitekstin kansikuva

Loppukesän vaatekapseli

Esimerkki vaatekapselista. Loma loppui ja paluu arkeen koitti. Niinpä halusin vaatekaapin taas mahdollisimman toimivaksi kokonaisuudeksi. Mulla se tarkoittaa vaatekapselin pienentämistä ja sitä, että kaikki sopii

kuvituskuva

Pohdintoja kapselikauden vaihtuessa

Kapselin vaihtoprosessi ja tämän postauksen sisältö pähkinänkuoressa: Pohdi miten meni? Mitkä vaatteet siirtyy seuraavan kauden kapseliin? Tyhjennä kaappi Pese ja huolla säilytykseen menevät vaatteet Kokoa

Koetko sinäkin kesäkapselin kokoamisen haastavaksi?

Tässä postauksessa voit lukea Vivienne Filesin 4×4 -kapselimetodista. Esittelen oman kesäkapselini, jonka kokosin menetelmää soveltaen. Lisäksi mukana on ideoita kesäkapselin kokoamisen haasteisiin. JOHDANTO Olen aina

Kuvituskuva

Kapselipukeutujan vuoden 2020 vaatekulut

Puhetta vaatebudjetista ja -hankinnoista. Esimerkkinä yhden kapselipukeutujan vuoden vaatekulut. Taustaa Olen jo pitkään ajatellut, että olisi kiva herättää keskustelua vaatebudjetista. Tässä asiaa yhden kapselipukeutujan näkökulmasta