Pohdintoja kapselikauden vaihtuessa

kuvituskuva

Kapselin vaihtoprosessi ja tämän postauksen sisältö pähkinänkuoressa:

  • Pohdi miten meni?
  • Mitkä vaatteet siirtyy seuraavan kauden kapseliin?
  • Tyhjennä kaappi
  • Pese ja huolla säilytykseen menevät vaatteet
  • Kokoa uusi kapseli

Alta voit lukea tarkempia ohjeita.

MITEN MENI?


Tässä sarja kysymyksiä joiden avulla voit pohtia kapselin toimivuutta.


Oliko pukeutuminen vaivatonta ja helppoa koko kauden ajan?
Miten arki sujui? Löysitkö kaapista aina helposti mieluista puettavaa? Oliko vaatekapselisi toimiva?
Olitko osannut varautua kaikkiin elämäsi tilanteisiin?
Oliko vaatteita liian vähän vai liian paljon?
Menikö joku vaate rikki?
Voitko oppia jotain tästä kapselista?


Alle olen jaotellut lisää ideoita ja kysymyksiä kuinka pohtia kapselin toimivuutta.

MIKÄ TOIMI TÄLLÄ KAPSELIKAUDELLA?


Oliko pukeutumisesi vaivatonta koko kauden ajan? Onneksi olkoon osasit luoda itsellesi täydellisen kapselin! Jos elämäntilanteesi ei ole muuttumassa, voit aivan hyvin ottaa tämän kapselin käyttöön seuraavana vastaavana kautena. Tai vaihtelun vuoksi tehdä siihen pieniä muutoksia. Näin pystyt nopeuttamaan kapselin muodostamisprosessia.


Mikäli kapseli ei ollut aivan täydellinen, ota kuitenkin 9 kuukauden päästä tämä kapseli pohjaksi ja mieti mitä pieniä muutoksia haluat tehdä. Mikäli nyt jo tulee mieleen pieniä parannuksia kapseliin, kirjaa ne heti ylös, koska muuten todennäköisesti unohdat ne ennen seuraavaa vastaavaa kautta.


Tunnista kaikki ne elementit, jotka olivat toimivia kapselissasi.

MIKÄ EI TOIMINUT TÄSSÄ KAPSELISSA?


Tuliko vastaan meno, johon et ollut varautunut?

Kuinka selvisit tilanteesta? Jouduitko hätäpäissäsi ryntäämään kauppaan ja ottamaan ensimmäisen vaatteen joka tuli vastaan? Jolle on riskinä hautautua vaatekaapin perälle yhden käyttökerran jälkeen. Vai satuitko löytämään täydellisen vaatekappaleen vastaavia tilaisuuksia varten? Joka ei kyllä kertaakaan ole vielä tapahtunut ainakaan itseni kohdalla… Mikäli alueellasi on vaatelainaamo, mieti käyttäisitkö heidän palvelujaan sen sijaan, että ostaisit itselle vaatteen, jolle tulee vähän käyttöä.


Muuttuiko elämäntilanteesi jotenkin kapselikauden aikana? Vaatiko tämä muutoksia kapseliin? Tässä kannattaa myös pohtia oliko muutos tilapäistä vai tuleva normi.


Oliko vaatteita liian vähän? Tai kenties

Kaipasitko jatkuvasti jotain tiettyä vaatetyyppiä?

Tässä kohtaa voit pohtia oliko tilanne jotenkin poikkeuksellinen vai ihan tavallinen tilanne. Jos kaipasit tietynlaista vaatetta koko ajan, tarkista löytyykö sellainen säilössä olevista vaatteista. Jos ei, niin kirjoita itsellesi kauppalista. Kuvaile mahdollisimman tarkkaan millaista vaatetta etsit ja osta vain sellainen.


Tekikö Suomen sää sinulle tepposet?

Oli vuodenaikaan nähden kylmää tai lämmintä, tai kesällä pitkä hellejakso tai talvella paukkupakkasia? Pärjäsitkö kapselin vaatteilla vai kaipasitko jotain? Tällaisessa tilanteessa on aivan sallittua muuttaa kapselia tai lisätä siihen jotain. Kapselipukeutumisen idea ei mun mielestä ole kärvistellä niillä vaatteilla, jotka valitsi kapselikauden alussa, vaan sen kuuluu helpottaa elämää. Tällaisessakin tilanteessa kaiva ensin omia varastolaatikoita, jos sieltä löytyisi apu tilanteeseen.


Menikö joku vaatteesi rikki tai kului käyttökelvottomaksi?

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä tarvitseeko tilalle löytää uutta – tämä riippuu muunmuassa kapselin koosta ja siitä kuinka keskeisessä asemassa kyseinen vaate oli kapselin toimivuuden kannalta. Mieti seuraavaksi ja katso löytyisikö varastolaatikoista joku vastaava tilalle. Jos ei löydy, niin pohdi haluatko samanlaisen vai olisiko muunlainen toimivampi koko puvustoasi ajatellen. Tässä tarkoitan, että ei vaan tässä kapselissa, vaan koko vaatevarastoa ajatellen. Kirjoita kauppalistaasi mahdollisimman tarkka kuvaus millaista vaatetta etsit.


Haluaisitko parantaa jotakin yksityiskohtaa vaatteissasi tai pukeutumisessasi?

Kun vaatemäärä on pienempi sinun on helpompi hahmottaa mikä kapselissa toimii ja missä olisi parantamisen varaa. Sinulla on myös todennäköisesti enemmän aikaa pohtia tätä, koska peruspukeutuminen sujuu helposti. Sinulla on ehkä myös varaa hankkia laadukkaampia vaatteita, kun huomaat, että tulet toimeen pienemmällä määrällä vaatekappaleita. Tai sitten säästät rahaa ja voit käyttää sen johonkin muuhun kuin vaatteisiin.


Jäikö joku vaate käyttämättä kokonaan?

Tässä kohtaa voit pohtia miksi se jäi käyttämättä. Oliko sää syynä taas? Vai jokin muu? Onko vaate epämukava, tyyliltään epäsopiva vai väärän värinen? Tai oliko kenties kapselissasi niin paljon vaatteita, ettei joku vaate vaan ehtinyt päälle. Kannattaa miettiä tuleeko sille jatkossakaan käyttöä. Jos luopuminen samantien on liian vaikeaa tai on odotettavissa, että se vielä tulee käyttöön, niin varastolaatikkoon säilytykseen. Mun on ainakin ollut tuskaisen vaikea luopua mistään itse ommellusta vaatteesta, vaikka se ei koskaan päädy päälle…

MIKÄ SIIRTYY SEURAAVAN KAUDEN KAPSELIIN?


Todennäköisesti kapselissasi on vaatteita, jotka siirtyvät seuraavan kauden kapseliin. Ainakin lämpimästi suosittelen tekemään vaatehankintoja se mielessä, että voisit käyttää vaatetta läpi vuoden. Poislukien tietysti hellemekot ja paksut villapaidat.


Esimerkiksi itselläni farkut, sininen neuletakki ja perus t-paidat ovat sellaisia vaatekappaleita, jotka saattavat siirtyä seuraavaan kapseliin. Tällä hetkellä kylmän ja lämpimän kauden vaatteissa on eroja, mutta jatkossa pyrin hankkimaan näitä vaatteita valtaosin niin, että ne olisivat läpi vuoden käyttökelpoisia. Tämä ei ihan päde siinä mielessä, että talvella pukeudun aika tummiin vaatteisiin ja kesällä haluan enemmän vaaleita vaatteita mukaan.


Vai kaipaatko kenties totaalista vaihtelua vaatekaappiisi kolmen kuukauden välein? Tällöin huolla ja pese vaatteet ja pakkaa ne pois odottamaan seuraavaa vastaavaa kautta. Tee uusi kapseli muista varastovaatteista.

SIIVOUS JA VAATEHUOLTO


Poimi vaatekaapista kaikki potentiaalisesti seuraavaan kapseliin siirtyvät vaatteet erilleen vaikka sängyn päälle.Tyhjennä vaatekaappi lopuista vaatteista. Tyhjästä kaapista on helppo pyyhkäistä pölyt pois hyllyiltä.


Pese ja/tai pesetä kaikki vaatteet, jotka menevät vaatesäilytykseen. Pyri laittamaan säilytyksessä olevat vaatteet johonkin syrjään kuten toiseen kaappiin, sängynaluslaatikkoon tai vaatekaapin ylähyllylle. Näin ne eivät ole häiritsemässä uuden kapselin näkemistä.


Korjaa rikki menneet vaatteet, mikäli mahdollista. Ompele puuttuvat napit, vaihda rikki mennyt vetoketju tai rispaantunut nauha. Parsi pienet reiät siististi. Huolla kenkäsi, näin ne säilyvät kauniina käytössäsi pidempään.


Onko joku vaate kulutettu aivan loppuun? Tai on nuhjaantuneessa kunnossa? Suosittelen luopumaan tällaisista vaatteista samantien etteivät ne jää pyörimään vaatekaapin nurkkiin. Jos vaatevarastosi on todella minimaalinen, mieti voitko heittää kuluneen pois ennen uuden löytämistä. Jos et voi, aloita uuden etsintä samantien.

KOKOA UUSI KAPSELI


Kokoa uusi kapseli samalla menetelmällä kuin kokosit edellisenkin kapselin. Tai virkistä mieltäsi ja kokeile jotain toista menetelmää. Itse käytän valtaosin tällä hetkellä 10 ydinvaatteen ideologiaa josta voit lukea esimerkiksi tästä talvikapselipostauksestani.

Lisää ideoita muilta bloggaajilta – esimerkiksi Alasenpia-blogista voit lukea kapselikauden vaihtumisesta täällä. Tai lue Caps Lookin ohjeet syyskapselin kokoamiseen tästä.

Lisää luettavaa

Blogitekstin kansikuva

Loppukesän vaatekapseli

Esimerkki vaatekapselista. Loma loppui ja paluu arkeen koitti. Niinpä halusin vaatekaapin taas mahdollisimman toimivaksi kokonaisuudeksi. Mulla se tarkoittaa vaatekapselin pienentämistä ja sitä, että kaikki sopii

kuvituskuva

Pohdintoja kapselikauden vaihtuessa

Kapselin vaihtoprosessi ja tämän postauksen sisältö pähkinänkuoressa: Pohdi miten meni? Mitkä vaatteet siirtyy seuraavan kauden kapseliin? Tyhjennä kaappi Pese ja huolla säilytykseen menevät vaatteet Kokoa

Koetko sinäkin kesäkapselin kokoamisen haastavaksi?

Tässä postauksessa voit lukea Vivienne Filesin 4×4 -kapselimetodista. Esittelen oman kesäkapselini, jonka kokosin menetelmää soveltaen. Lisäksi mukana on ideoita kesäkapselin kokoamisen haasteisiin. JOHDANTO Olen aina

Kuvituskuva

Kapselipukeutujan vuoden 2020 vaatekulut

Puhetta vaatebudjetista ja -hankinnoista. Esimerkkinä yhden kapselipukeutujan vuoden vaatekulut. Taustaa Olen jo pitkään ajatellut, että olisi kiva herättää keskustelua vaatebudjetista. Tässä asiaa yhden kapselipukeutujan näkökulmasta