Talvikapseli 2020

Esittelen tässä postauksessa oman käytössä olleen talvipuvuston tai kapselipukeutumiskielessä  talvikapselin (käsittelen vain sisävaatteita). Pukeutumistyylini on valtaosaltaan rentoa, casual-tyyppistä. Kirjoitan Jennifer L. Scottin ”ten-item wardrobe”-menetelmästä. Kerron myös vaatteiden lainaamisesta, villasukista, kaulakoruista ja vaatteiden ostotarpeesta.

Ten-item wardrobe -metodi

Tämän talven kapselin kokosin ”ten-item wardrobe” -idealla. En ole törmännyt viralliseen suomenkieliseen termiin, mutta puhuisin kymmenen vaatteen puvustosta tai kymmenestä ydinvaatteesta. Jälkimmäinen ehkä kuvaa menetelmää oikeammalla tavalla. Tämä on Jennifer L. Scottin menetelmä valita vaatteensa kaudelle. Hänen Youtube-kanava on the Daily Connoisseur ja sieltä kannattaa mennä soittolistaan ”Ten-Item Capsule Wardrobe”. Toinen vaihtoehto on Scottin kirja Lessons from Madame Chic ja luku 4.

Helpoiten opit menetelmän katsomalla muutaman Scottin videoista. Videoita katsoessa on hyvä muistaa, että hän asuu eteläisessä Kaliforniassa, joten vaatevalinnat eivät suoraan päde Suomen sääoloihin. Hän tykkää myös käyttää paljon mekkoja – ja ainakin minä koin, että vaatekappaleita täytyy olla muutama enemmän, jos mekkoja ei käytä. Mekko kun on jo yksistään asu – housuja käyttäessä tarvitset myös yläosan. 

Scott tekee myös vaan kaksi kapselia vuosittain syys-talvi -kaudelle ja kevät-kesä -kaudelle. Mahdollisesti pienin muutoksin kesken kauden. Suomen sääoloissa on kuitenkin ehkä helpompi tehdä neljä kapselia vuodessa.

Ydinvaatteisiin lasketaan alaosat, mekot ja yläosista paidat, puserot ja neuleet. Ekstroihin tai täydentäviin vaatteisiin lasketaan t-paidat, aluspaidat, jakut ja neuletakit, ulkovaatteet, kengät, kaikki asusteet ja juhlavaatteet. 

Käytitpä mitä tahansa kapselipukeutumisen metodia tai vinkkiä – mieti sopiiko se juuri sinun tarpeisiin. Itsellä neuletakit ovat ihan ehdoton osa talvipukeutumista, joten olen laskenut ne mukaan kymmeneen ydinvaatteeseen, toisin kuin Scott ei laske. Toisaalta myös Scott muistuttaa, että kymmenen ei ole se ehdoton luku mihin pyrkiä, se voi olla vähemmän tai muutaman enemmän. 

Pohtisin myös, että tarvitsetko erilaisia vaatteita päivän tai viikon aikana? Mikäli pukeutumistarpeet ovat hyvin erilaisia, niin tarvitsee todennäköisesti enemmän vaatteita tai kannattaa miettiä tekeekö kaksi erillistä kapselia.

OMA TALVIKAPSELI

Omaan talvikapseliini tuli 11 ydinvaatetta. Tämän kapselin vaatteilla olen mennyt kodin ulkopuolella – töissä ja muissa menoissa. Kotona ja urheillessa, ulkoillessa käytän muita vaatteita. Muita menoja on näin pandemian keskellä ollut tosi vähän; normiaikana olisin tarvinnut siistimpiä vaatteita vähän enemmän kuin mitä tässä on. Joulukuun alkupuolella aloitin ja maaliskuun 20. päivä vaihdoin kevätkapseliin. Teki mieli keväisempää – tosin ilmat jatkuivat vielä tosi kalseana ja jouduin kaivamaan talvineuleet takaisin vaatekaappiin.

11 ydinvaatetta henkaritangossa.
11 ydinvaatetta henkaritankoon ripustettuna (Kuvasta puuttuu tummansiniset farkut)

11 ydinvaatetta

  1.  Farkut tummansiniset, löysät
  2. Farkut vaaleansiniset
  3. Farkut oliivinvihreät, tiukat
  4. Neulebolero pinkki
  5. Neuletakki sininen
  6. Neulepaita sininen
  7. Neulepoolo violetti
  8. Mekko hihaton, harmaaruutuinen
  9. Jeggingsit tummansiniset
  10. Neulepaita parempi silkkivillainen, violetti
  11. Neulepaita vaaleanharmaa

Vaaleanharmaa neulepaita ei ollut mukana heti alusta lähtien, se tuli mukaan kesken kauden. Ilmankin olisin pärjännyt, mutta tuli käyttöön yhden lainavaatteen takia; ja jäi sitten aktiiviseen käyttöön. Toinen neutraalin värinen neulepaita toi kyllä helppoutta ja vaihtelua puvustoon.

Näistä etenkin tummansiniset jeggingsit ja parempi violetti neule eivät ole viikoittaisessa käytössä; varsinkin nyt pandemian keskellä niille ei ollut tarvetta. Jos ajat olisivat olleet normaalit, niin todennäköisesti mulla olisi ollut 1-3 parempaa vaatekappaletta lisänä.

9 täydentävää vaatetta

  1. T-paita tummansininen
  2. T-paita tummanharmaa
  3. T-paita sininen
  4. T-paita oliivinvihreä
  5. T-paita valkoinen
  6. T-paita vaaleanharmaa
  7. T-paita violetti
  8. Trikoopaita pitkähihainen vihreä
  9. Trikoobolero harmaanruskea
Puvustoa täydentävät trikoiset paidat korissa viikattuna pystyyn. Oikeassa laidassa aluspaidat.

Pitkähihainen trikoopaita oli oikeastaan vain mekkoa varten. Samaten trikoobolero, joka ei tainnut olla kertaakaan käytössä. Töissä olisin palellut se päällä – ja näin pandemian aikaan ei kauheasti muita menoja ollut, jossa olisin sitä voinut pitää. Valkoinen t-paita oli lähinnä vaaleanharmaalle neuleelle aluspaita, muuten en tainnut sitä käyttää. Muut t-paidat olivat aika tasaiseen käytössä.

LAINAAMOVAATTEET

Merkittävää osaa tämän syksyn ja talven pukeutumisessa on näytellyt lainaamovaatteet. Liityin jäseneksi Järvenpään Vaatepuuhun syksyllä. Ostin ensi alkuun isomman jäsenyyden, jolloin sain kerralla useamman vaatekappaleen lainaan. 

Yhdestä kahteen vaatetta on ollut jokaviikkoisessa käytössä omien vaatteiden lisänä – useimmiten se on ollut collegepaita, kerran collegetakki. Lisäksi olen lainannut mekkoja, violetteja vaatekappaleita ja hakenut vähän oman tyylin ulkopuolelta kokeiluja. Mutta tästä mun varmaan täytyy kirjoittaa ihan oma postauksensa.

VILLASUKAT

Villasukat oli tämän talven kapselissa oleellinen asia. Päätin kylmän kauden alussa kokeilla, että käytän pelkkiä villasukkia, siis paljaaseen jalkaan. Aikaisempinakin vuosina olen käyttänyt talvella villasukkia, mutta tavallisen sukan päällä. Ja tämän kauden kokemuksella voin sanoa, että teen näin myös ensi talvena. Mun jalkoja paleltaa helposti, mutta toisaalta ne myös hikoaa helposti – pelkän villasukan käyttäminen sopii mulle, koska villasukka lämmittää, mutta toisaalta villa poistaa ylimääräisen kosteuden iholta.

  1. Pinkit pitsisukat
  2. Harmaat ohuet ostetut sukat
  3. Vihreät pitsisukat, korkea varsi
  4. Siniset pitsisukat
  5. Siniraitaiset sileät sukat
  6. Sinikirjavat pitsisukat

Tämänhetkinen villasukkavarasto aiheutti kuitenkin ajoittain harmaita hiuksia…. Pärjäsin kyllä näillä, mutta välillä mentiin violetilla paidalla ja pinkeillä sukilla. Joulun seutuun ei kuitenkaan ollut aikaa ruveta neulomaan sukkia – ja toisaalta en myöskään halunnut ostaa enempää.

Itse olen neulonut pinkit ja kaikki siniset, joista sileät siniraitaiset on tehty neulomakoneella äidin avustuksella. Äitini on neulonut vihreät ja harmaat siis ostetut. Loppukaudesta sain yhdet sukat lisää, kun sain pääteltyä äitini neulomat vaaleanharmaat pitsisukat. Ne olivatkin ahkerassa käytössä sen jälkeen.

Pinkit ovat ehdottomasti suosikkini tällä hetkellä, lanka näissä on ihanan pehmeä (kunpa muistaisin, mikä oli näissä lankana – ehkä se noita lankalaatikoita kaivamalla vielä löytyisi). Siniset pitsisukat olivat ihanat – harmi vaan, että nämä on melkein puhkikulutetut jo. Sinikirjavista en tykkää kauheasti kummistakaan – etenkään noista pitsisukista, pätkävärjätty lanka oli selvästi huono valinta tähän malliin. Vihreiden lanka puolestaan kutittaa aavistuksen paljaaseen jalkaan – alunperin nämä olikin ajateltu harmaan ruutumekon kanssa käytettäviksi ja silloin on aina sukkahousut alla.

Ensi vuotta varten pitäisi neuloa ainakin violetit ja uudet siniset sukat. Molemmat värit kuuluvat ehdottomiin lemppareihini, joten nämä voisin jo tehdä. Ja todennäköisesti violetit vaatteet ovat myös ensi vuoden kapselissa, vaikka neulepoolo onkin vähän nukkaisessa kunnossa.

MUUT TARPEELLISET LISÄT

Lisäksi olen käyttänyt kolmea lyhythihaista aluspaitaa ja pitkähihaisellekin oli tarvetta kun pakkanen hetkellisesti kävi lähempänä -20°C. Muutaman kerran olen tainnut tarvita hihatonta toppia. Mekon kanssa sukkahousuja. Ja kovalla pakkasella tarvitsin pitkiksiä.

KAULAKORUT

Talven korukapseli
Talven 2020 korukapselini: tummansininen helmivirkattu kaulakoru, hopeanvärinen helmivirkattu pitkä kaulakoru, pinkkiä ja hopeaa pitkä kaulakoru, Kalevala-koru, hopeanvärisiä renkaita, pitkä kaulakoru.
  1. Siemenhelmistä virkattu sininen
  2. Siemenhelmistä virkattu pitkä, hopeinen
  3. Korukivistä hopeanvärisin linkein, pitkä, pinkki
  4. Kalevala-koru
  5. Metallirenkaita, hopeanvärinen, pitkä

Kolme ensimmäistä korua on itsetehtyjä, Kalevala-koru on saatu lahjaksi ja metallirenkainen on ostettu. Satunnaisesti olen käyttänyt rannekoruja. Itsetehdyille kaulakoruille on kaikille mätsäävä rannekoru. Päivätöissä ei tällä hetkellä voi käyttää rannekoruja, ja kun muitakin menoja on vähän, niin aika vähälle on jäänyt käyttö. Satunnaisesti käytin varmaan jotain muutakin kaulakorua.

VAATTEIDEN IKÄ

Yhtään uutta vaatetta tai asustetta en ostanut talvikauden alussa. Lainaamovaatteet tietysti olivat ”uusia” kapselissa ja ne vaihtuivat kuukauden välein. Olin aloittanut puolen vuoden lainaamojakson elokuussa. Etenkin collegepaidat olivat paljon käytössä – ilmankin olisin pärjännyt, jos olisi ollut pakko.

Toinen uudehko hankinta oli syksyn asuntomessuilta ostetut harmaat villasukat. Nämä olivat tarpeen villasukkakapselissa, vähempi määrä olisi jo aiheuttanut turhaan haasteita.

T-paidoista useimmat ovat 3-4 vuotta käytössä olleita, uusin taitaa olla keväällä 2019 ostettu oliivinvihreä silkkinen t-paita, jonka ostin käytettynä Emmystä. Syksyllä 2018 on ostettu vaaleanharmaa neule, violetti pooloneule, sininen villatakki, oliivinvihreät farkut ja tummansiniset jegginssit. Näistä pooloneule nukkaantui melkein heti, mutta olen sitä töissä käyttänyt työtakin alla. Myös oliivinvihreät farkut alkaa näyttää vähän kuluneilta, mutta menettelevät vielä. T-paidoista useimmat alkaa näyttää vähän nukkavieruilta, joten niitä pitäisi uusia. Mekko on varmaankin yli viisi vuotta vanha, mutta on ollut aika vähällä käytöllä.

YHTEENVETO

Talven kapselin kokona on siis ollut parikymmentä vaatetta (plus alusvaatteet, asusteet, ulkovaatteet). Näihin lukemiin mun kapselin koko aika monesti osuu, riippuen vähän siitä miten määrittelen kapselin. Esimerkiksi pelkät työvaatteet on ollut noin 16 vaatekappaletta. Määrä kasvaa jos otan muun siistin pukeutumisen mukaan. Tai määrä nousee myös siinä tapauksessa, jos vaatteet eivät ole yhteensopivia keskenään. Pienessä kapselissa on tosi tärkeää, että kaikki vaatteet sopivat väritykseltään yhteen.

Instagram-tiliäni ”koukkuhelmi” seuraamalla pääsee katsomaan asukuvia.

Lisää luettavaa

Blogitekstin kansikuva

Loppukesän vaatekapseli

Esimerkki vaatekapselista. Loma loppui ja paluu arkeen koitti. Niinpä halusin vaatekaapin taas mahdollisimman toimivaksi kokonaisuudeksi. Mulla se tarkoittaa vaatekapselin pienentämistä ja sitä, että kaikki sopii

kuvituskuva

Pohdintoja kapselikauden vaihtuessa

Kapselin vaihtoprosessi ja tämän postauksen sisältö pähkinänkuoressa: Pohdi miten meni? Mitkä vaatteet siirtyy seuraavan kauden kapseliin? Tyhjennä kaappi Pese ja huolla säilytykseen menevät vaatteet Kokoa

Koetko sinäkin kesäkapselin kokoamisen haastavaksi?

Tässä postauksessa voit lukea Vivienne Filesin 4×4 -kapselimetodista. Esittelen oman kesäkapselini, jonka kokosin menetelmää soveltaen. Lisäksi mukana on ideoita kesäkapselin kokoamisen haasteisiin. JOHDANTO Olen aina

Kuvituskuva

Kapselipukeutujan vuoden 2020 vaatekulut

Puhetta vaatebudjetista ja -hankinnoista. Esimerkkinä yhden kapselipukeutujan vuoden vaatekulut. Taustaa Olen jo pitkään ajatellut, että olisi kiva herättää keskustelua vaatebudjetista. Tässä asiaa yhden kapselipukeutujan näkökulmasta